Copa América

Copa América

Copa América eller Amerikanska Cupen som vi benämner den, är en fotbollsturnering för landslag och spelas i Sydamerika vart fjärde år under styrning av Conmebol. Det är väldens äldsta mästerskap i fotboll och spelades första gången redan 1916. 

Man kan jämföra Copa América som Sydamerikas svar på fotbolls EM. Kontinentens främsta fotbollslandslag ska koras här. I turneringen kan du se några av världens bästa fotbollsnationer göra upp i tuffa matcher. 

Copa-America fakta

Historik

Mästerskapen har spelats sedan 1916. Den första upplagan av mästerskapet gick under namnet Campeonato Sudamerica och spelades i Argentina för att fira att landet varit självständigt i 100 år. De första sydamerikanska mästarna någonsin blev Uruguay, på silverplats kom Brasilien och bronset gick till Chile. 

Turneringen blev mycket populär och spelades året därpå igen i Uruguay där världslandet blev årets mästare. Från och med 1919 spelas mästerskapet varje år. 1992 utvidgades turneringen för första gången till fem lag. Bolivia och Peru debuterade i mästerskapet 1926 och 1927. 

Under tidsperioden 1929 till 1945 anordnades bara turneringen sju gånger och lag drog sig ur av olika anledningar. År 1959 spelades dock mästerskapet två gånger under samma år men det är det enda året som har skett.

Efter turneringen 1967 bestämdes det att lägga ner mästerskapet på obestämd tid. Detta berodde på ett minskat intresse för mästerskapet men även på politisk orolighet i stora delar av Sydamerika. 

Sedan 1991 spelas även Copa América Femenina som är damlandslag och innehåller endast lag från sydamerikanska stater. 

Copa América blir till

Turneringen återvände 1975 under namnet Copa América med ett nytt format. Nu var matcherna utspridda över hela året och inget fast värdland fanns. Alla Conmebol-länderna deltog. I detta nya format delas lagen in i tre grupper. 

Det bestlutades att turneringen skulle spelas vart fjärde år. Detta beslut ändrades år 1987 till vart annat år, 2001 ändrades till vart tredje men 2015 ändrades tillbaka till vart fjärde år igen. 

Man började med värdländer igen 1987 och turneringarna spelas under sommaren. 

Från 1993 har man bjudit in andra länder att delta. De första länderna utanför Conmebol var USA och Mexiko. Syftet att bjuda in andra länder var att alla grupper skulle ha lika många lag. Andra länder som blivit inbjudna är Costa Rica, Jamaica, Japan, Haiti, Qatar, Honduras och Panama. 

Copa América Centenario 2016 var en extra turnering för att uppmärksamma turneringens 100-års jubileum. Turneringen ägde då rum  i USA och det var den första gången som mästerskapet spelades utanför Sydamerika.

Copa América 2021

Sist mästerskapet spelades var 2021 och då var Brasilien värdland. Mästerskapet spelades mellan den 13 juni och 10 juli. Mästerskapet spelades parallellt med EM. Ursprungligen skulle Argentina och Colombia vara värdland tillsammans men Columbia togs bort som värdland på grund av det politiska läget i landet och Argentina drog sig ut på grund av corona pandemin. Detta innebar att man tog besutet att Brasilien istället skulle vara värdland för turneringen. 

Egentligen skulle mästerskapet spelas sommaren 2020 men på grund av pandemin flyttades turneringen fram till 2021. Det skulle funnits 12 deltagande lag men gästlagen Qatar och Australien valde att stå över eftersom turneringen nu krockade med Asiens kval till VM. 

Precis som i många andra turneringar lottades lagen in i två grupper med fem lag i varje grupp. Alla lag mötte varandra en gång. De fyra främsta lagen från varje grupp gick till kvartsfinal som sedan följdes av semifinal och final. 

Den 13 juni 2021 startade mästerskapet med en första match mellan Brasilien och Venezuela. Därefter följde gruppspelsmatcher innan slutspelet tog vid. Under turneringens gång spelades sammanlagt 28 matcher innan finalen.

Grupp A bestod av följande länder:

 • Argentina
 • Uruguay
 • Paraguay
 • Chile
 • Bolivia 

Grupp B bestod av följande länder: 

 • Brasilien
 • Peru
 • Colombia
 • Ecuador
 • Venezuela

Vinnare av turneringen 2021 var Argentina som besegrade Brasilien i finalen med 1-0. Bronset gick till Colombia som besegrade Peru. 

Copa América 2024

Nästa gång mästerskapet äger rum är 2024 och då är det den 48:e upplagan av turneringen. Vilket land som blir värdland är ännu oklart. Ecuador har blivit tillfrågade men inget är ännu bestämt. Det var dock länge sedan turneringen ägde rum i Ecuador, de har inte varit värdland sedan 1993. 

Peru och Bolivia har även visat sitt intresse att vara värdar för nästa Copa América. Även Argentina och Colombia kan vara av intresse eftersom att dessa länder egentligen skulle varit värdar 2021. 

Ursprungligen var turneringen planerad att äga rum 2023 men för att sammanfalla med UEFA Euro  flyttades den till 2024. Det förväntas att det blir en 12 eller 16 lag turnering med två eller sex lag som bjuds in utanför. 

Länder som är berättigade till att delta

De finns tio landslag som är berättigade att delta i turneringen och dessa är 

 • Argentina
 • Bolivia
 • Brasilien
 • Chile
 • Colombia
 • Ecuador
 • Paraguay
 • Peru
 • Uruguay
 • Venezuela
Argentina har flest vinster i Copa-America

Mål och vinster

De länder som har stått som vinnare flest gånger är Argentina och Uruguay som har 15 vinster vardera. Inget annat lag har vunnit mästerskapet mer än två gånger. Chile, Peru, Paraguay har två titlar var medan Colombia och Bolivia har var sin. Venezuela och Ecuador har än så länge inte vunnit turneringen.

Det är den argentinske mittfältare Norberto Mendez och den brasilianske spelaren Zinzino som har förstaplatsen på listan över flest mål i turneringen. 17 av Mendez 19 landslagsmål har han gjort i mästerskapet och han utsågs till skyttekung 1945.

Det finns dock endast tre spelare som lyckats göra fem mål i en och samma mästerskapsmatch under turneringen och det är Uruguays Hector Scarone, Argentinas Juan Marvezzi samt Brasiliens spelare Evaristo de Macedo. 

Det är Uruguay som varit med i flest turneringar och matcher men det är Argentina som både har flest vinster och flest gjorda mål. Dessutom har Argentina gått till final flest gånger och är ensamma om att ha kammat hem vinsten hela tre turneringar i rad; 1945, 1946 och 1947.

Källa:

https://en.wikipedia.org/-wiki/Copa_Am%C3%A9rica

Bertil