Premier League: Hur mycket tjänar spelarna?

Premier League, Englands högst rankade fotbollsliga och en av världens mest populära sportliga, har länge varit synonym med astronomiska löner och övergångssummor. Klubbarna inom Premier League, drivna av lukrativa TV-avtal, sponsorer och ägares investeringar, spenderar ofta enorma summor på att säkra tjänsterna hos toppspelare från hela världen. Men hur mycket tjänar dessa spelare under en säsong? Och hur stor är löneskillnaden mellan de mest firade fotbollsstjärnorna och spelare som befinner sig i mitten av spelarrankingen? I denna artikel ska vi undersöka just dessa frågor.

Lönerna i Premier League

För att förstå lönestrukturen i Premier League är det viktigt att notera att en spelares lön ofta består av en baslön, bonusar och kommersiella avtal. Baserat på uppgifter från september 2021, var den genomsnittliga årslönen för en Premier League-spelare omkring £2.7 miljoner, vilket är omkring £51,000 per vecka. Det är dock viktigt att notera att dessa belopp varierar kraftigt mellan olika klubbar och spelare.

Spelare i toppklubbarna, som Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, och Arsenal, har ofta betydligt högre löner jämfört med lag som befinner sig i mitten eller längst ner i ligan. Till exempel kan stjärnspelare i dessa toppklubbar tjäna uppåt £300,000 per vecka, vilket skulle motsvara ungefär £15.6 miljoner om året. Detta står i kontrast till spelare i mindre framstående Premier League-klubbar, där lönerna ofta kan vara mindre än £10,000 per vecka.

Skillnaden mellan stjärnorna och ’mitten’

Trots att det genomsnittliga beloppet som en Premier League-spelare tjänar kan verka högt, förvrängs detta belopp något av de otroligt höga lönerna som betalas till ligan största stjärnor. Spelare som Mohamed Salah, Kevin De Bruyne och Harry Kane tjänar betydligt mer än genomsnittet.

Dessa superstjärnor, vars löner ofta överstiger £200,000 per vecka, drar upp det genomsnittliga beloppet, och det är en avsevärd skillnad mellan dessa spelare och de som befinner sig i mitten av spelarrankingen. Många av dessa ”mitten” spelare tjänar någonstans mellan £20,000 och £60,000 per vecka.

Skillnaden mellan de högsta och lägsta lönerna kan också ses inom samma klubb. I topplagen kan löneskillnaden mellan en nyförvärvad ungdomsspelare och en etablerad stjärna vara enorm.

Världens bäst betalda fotbollsspelare

Forbes har tagit fram följande lista. Här räknar de in hur mycket spelarna tjänar i sina respektive klubbar samt alla intäkter utanför fotbollen.

1. Kylian Mbappe (PSG): 128 miljoner dollar (110 miljoner för fotbollen + 18 miljoner utanför fotbollen).

2. Lionel Messi (PSG): 120 miljoner dollar (65 miljoner för fotbollen + 55 miljoner utanför fotbollen).

3. Cristiano Ronaldo (Manchester United): 100 miljoner dollar (40 miljoner för fotbollen + 60 miljoner utanför fotbollen).

4. Neymar (PSG): 87 miljoner dollar (55 miljoner för fotbollen + 32 miljoner utanför fotbollen).

5. Mohamed Salah (Liverpool): 53 miljoner dollar (35 miljoner för fotbollen + 18 miljoner utanför fotbollen).

6. Erling Håland (Manchester City): 39 miljoner dollar (35 miljoner för fotbollen + 4 miljoner utanför fotbollen).

7. Robert Lewandowski (Barcelona): 35 miljoner dollar (27 miljoner för fotbollen + 8 miljoner utanför fotbollen).

8. Eden Hazard (Real Madrid): 31 miljoner dollar (27 miljoner för fotbollen + 4 miljoner utanför fotbollen).

9. Andrés Iniesta (Vissel Kobe): 30 miljoner dollar (25 miljoner för fotbollen + 5 miljoner utanför fotbollen).

10. Kevin De Bruyne (Manchester City): 29 miljoner dollar (25 miljoner för fotbollen + 4 miljoner utanför fotbollen).

Sammanfattning

Det är tydligt att lönerna inom Premier League varierar kraftigt. De största stjärnorna kan dra in otroliga summor, både i form av löner från deras klubbar och genom kommersiella avtal, medan de i mitten eller längst ner i rankingen får en mycket mindre andel av denna fotbollsmiljardkaka.

Det är dock viktigt att notera att även de lägsta lönerna inom Premier League fortfarande placerar dessa spelare bland de bäst betalda yrkena i Storbritannien. Dessutom, medan löneskillnaderna kan vara stora, är det värt att påminna oss själva om att professionell fotboll är en extremt krävande och högpresterande sport där karriärer ofta är korta och riskerna för skador är höga.

Trots detta kan gapet mellan de högst och lägst betalda spelarna i Premier League säkerligen verka enormt, och det är en del av den bredare debatten om löneskillnader inom sport och samhälle i allmänhet.

Här kan du läsa mer om vad spelarna i allsvenskan tjänar.

Bertil