Hur mycket kalorier bränner man på en dag?

Sitter du mycket vid datorn och spela online casiona? Ja då är risken kanske att du inte lyckas förbruka lika mycket kalorier som stoppar i dig. Varje dag intar vi kalorier via mat och dryck samtidigt som vi förbrukar kalorier när vi rör på oss. Viktminskning beror bland annat på ett kaloriunderskott medan viktökning är ett resultat av ett kaloriöverskott.

Tro det eller ej bränner vi dock inte bara kalorier från att träna, utan även när vi sitter eller ligger ner fortsätter kroppen att göra sig av med kalorier. För att nå ett sundare liv kan det vara gynnsamt att vara medveten om ungefär hur mycket kalorier du bränner på en dag så att du vet antalet kalorier som är lämpliga att inta.

räkna kalorier

Kalorier som du bränner varje dag

Om du är fullkomligt inaktiv kommer din kropp att bränna cirka 23 kalorier för varje kilo du väger. Om du alltså väger 60 kg bränner din kropp nästintill 1 400 kalorier per dag. Här talar vi dock om en person som inte rör på sig alls. En normalaktiv person som väger 60 kg kommer att bränna lite mer än 2 000 kalorier varje dag. Du har givetvis kontroll över hur mycket din kropp bränner genom att träna oftare. För att nå den föredragna vikten gäller det att lägga krut på att balansera intag och förbrukning av kalorier.

När du rör på dig

Är du intresserad av att börja ge dig av på promenader för att gå ner i vikt? Då kan det vara bra att veta att du efter 10 000 steg har bränt cirka 400 kalorier. Vanligtvis behöver kvinnor få i sig omkring 2 000 kalorier per dag medan män behöver 2 500 kalorier, men det kan variera från individ till individ. Om du tränar flera gånger i veckan måste du äta mer för att behålla din vikt än någon som i princip aldrig rör på sig.

Bertil